Розови домати и дини през октомври – звучи странно, но е

...
Розови домати и дини през октомври – звучи странно, но е
Коментари Харесай

Заради горещото лято: ще ядем домати и диня и през октомври

Розови домати и дини през октомври – звучи необичайно, само че е реалност. Горещото лято и топлата есен се оказаха благодатни за обичайно летните плодове и зеленчуци. Това отчитат производителите, които изпращат неприятна година, имайки поради качеството и количеството на реколтата, повлияна от жегите.

Семейство Николови от Лясковец от две десетилетия отглеждат на полеви условия и в оранжерии плодове и зеленчуци. Толкова горещо лято обаче не помнят. Топлолюбивите дини и пъпеши даже са прегорели от жегата.

„ Имаме 40 % спад на качество и количество. Наистина високите температури доведоха до ниски добиви и неприятно качество. Наложи се земеделските стопани да пренаредят плановото стопанство ”, изясни Марияна Николова пред NOVA.

Заради неприятната годишна продукция на сезонни плодове и зеленчуци семейство Николови вършат опит – през октомври поставят в оранжерия розови домати, които са съвсем подготвени. Дъщерята им - Габриела, също е в фамилния бизнес. Момичето се пробва да откри в дебелите книги по какъв начин се работи с развъждането на плодове и зеленчуци през горещо лято, само че не намира нищо.

„ Няма просвета в този бранш. Няма опитни полета. Производителят самичък се учи, нагажда и поема рисковете ”, споделя тя.

„ От доста студена пролет прекосяваме към доста горещо лято. Това води до физиологични проблеми на растенията. Стават недъгави, с проблеми, пада им качеството ”, разяснява майката на Габи.

Дъщерята на Марияна има концепция по какъв начин да се постъпва с продукция, която няма добър външен тип - да я преработва, главно на лютеница. Въпреки това, семейство Николови се надява идващото лято да не бъде толкоз горещо иначе ще се наложи да засадят домати и краставици доста по-рано от нормалното.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР